Ingve Opaker – ny medspiller for trenerne i Haugerud Fotball

Det er en stor glede for fotballstyret å kunne introdusere Ingve Opaker for alle våre trenere og lagledere. Mange vil kjenne Ingve fra Haugerudbanen og møter i klubben allerede. Når han blir introdusert spesielt litt ekstra, er det fordi Ingve er den nye trenerkoordinatoren i Fotballgruppa.

Mange vil kjenne til at vi har hatt en utviklingsprosess i Haugerud Fotball de siste to åra. Rett og slett fordi vi skal bli bedre og større! Mye er allerede oppnådd, men trenerkoordinator har vi først fått på plass nå. En slik medspiller har stått på ønskelista lenge. Nå er det en realitet, – med Ingve!

Dessverre er det slik at våre trenere og lagledere i stor grad har måttet klare seg sjøl. Det har gått bra, takket være dyktige og ivrige enkeltpersoner som dere. Men klubben har også et ansvar. Vi skal støtte opp under trenerne, gi opplæring, være en samtalepartner når det trengs, og så videre. Dette har vi klart bare i veldig begrenset grad. Nå har vi fått Ingve som medspiller, både for styret og for trenerne.

Ingve står til disposisjon noen få timer i uka, men nok til at han kan bli en nyttig støttespiller for dere som er trenere. I det som er sagt ovenfor, ligger det hva som skal være Ingves oppgaver:

• Opplæring av nye trenere som kommer inn i klubben
  • Samtalepartner for etablerte trenere. For eksempel kan Ingve være med på en trening med trenere som ønsker det – og siden være med på en diskusjon om hvordan opplegg og øvelser kan forbedres.
  • Gjennomføre samlinger og kurs for trenerne.
  • Kartlegge behov som trenere og lag har og bistå styret i å finne løsninger.
  • Hjelpe til med gjennomføring av sportsplanen vår.

Ingve instruerer 400pFotballstyret er veldig fornøyd med at det ble en av våre egne som kunne bli trenerkoordinator. Ingve Opaker er mangeårig trener i klubben. Han har trent 1999-laget siden de var småttinger i 2005. Før dette var han trener for 93-laget et par år.

Ingve har fotballforbundets C-lisenskurs for trenere. – Dette er supre kurs. Jeg anbefaler alle Haugeruds trenere å ta disse. De er praktisk lagt opp, og du sitter igjen med en masse tips som kan gjøre treningene bedre og trenerjobben enklere. Flere av våre trenere har tatt kursene og har hatt samme erfaringen, sier Ingve.

Ingve Opaker bor midt i nedslagsfeltet for klubben vår, i Johan Castbergs vei. I det sivile jobber han i Tollvesenet i Schweigaards gate. Han er pappaen til Simen, som er kaptein på 99-laget. Idrettsinteressen er mangesidig. Ingve har spilt både fotball, håndball og bordtennis i mange år – og gjør det fortsatt.

– Ballspill har alltid fascinert meg, sier Ingve. – Dette preger nok trenerfilosofien min også. Fotballtrening skal foregå med ball! Det finnes ikke den øvelsen som ikke kan gjøres med ball. Kondis må man ha i fotball, også. Men hvis man likevel skal løpe, hvorfor ikke løpe med ballen!? Det er jo det som skjer i en fotballkamp.  Ballfølelse må læres fra man er liten, og det læres ved å leke med ballen. Ren kondistrening kan man gjøre når man blir eldre, for eksempel på juniornivå om man ikke har gjort det før. Men ballfølelse kan man ikke lære så sent, mener den nye trenerkoordinatoren vår. – Den følelsen må lekes inn fra ungene er små.

– Gjør det enkelt! Dette er en av mine andre ledetråder som trener. Øvelser skal være lette å forklare og lette å forstå. Det finnes et utall av gode treningsøvelser. Disse kan varieres i det uendelige, slik at det både skal være utfordringer for nykommere og de avanserte spillerne.

Ingve har nå laget et opplegg som konkretiserer sportsplanen i Fotballgruppa. Han har valgt ut åtte øvelser som skal utgjøre stammen i treningsopplegget i Haugerud Fotball; en stamme som både nye og etablerte trenere kan bruke. De åtte øvelsene skal dekke de viktigste ferdighetene man trenger i fotball. Det vil si; det er snarere snakk om åtte grupper av øvelser. Hver øvelse er nemlig slik at grunnøvelsen kan varieres på veldig mange måter. Vanskelighetsgraden kan økes, for de beste og etter hvert som spillerne blir eldre. De kan kan også tilpasses både små og store grupper av spillere.

De nye treningsoppleggene blir presentert på to trenersamlinger nå i høst; 19. oktober og 23. oktober. Dette er en onsdag og en lørdag. Samme opplegg blir kjørt de to dagene, slik at trenere og lagledere kan velge hverdag eller lørdag, alt etter hva som passer best.