Hospitering

Hospitering er å midlertidig flytte spillere opp eller ned årganger for å kunne tilby riktige utfordringer ut ifra mental og/eller fysisk modning. Hospitering skal brukes om man ser behovet for å videreutvikle følgende ferdigheter:

– Mentale ferdigheter (Mestringsfølelsen)
– Tekniske ferdigheter (Fotballferdigheter)
– Taktiske ferdigheter (Fotballforståelse)

Å hospitere ned en årgang kan være en god måte å utvikle mestringsfølelsen til spillere. Spillere som er i midten eller nedre sjiktet ferdighetsmessig kan oppleve stor mestringsfølelse og utviklingsferdighetsmessig ved å hospitere ned.

Nedenfor finner du klubbens strategi og retningslinjer når det kommer til hospitering:

Hospiteringsordningen skal sikre at spillere får utfordringer som styrker deres utvikling, samtidig som de opprettholder trygghet og kontinuitet i sitt primære lag. Ordningen balanserer mellom:

  • Spilletid på eget lag (majoritet)
  • Hospitering opp et kull for utvikling
  • Hospitering ned et kull i spesielle tilfeller (f.eks. restitusjon, mestringsfølelse eller spesiell posisjonstrening)
  1. Prinsipper for hospitering:
  • Spillere skal ha 70% av spilletiden på sitt eget lag for å sikre trygghet, utvikling i sitt primærmiljø og god sosial tilhørighet.
  • Hospitering opp et kull skal skje 25% av tiden for spillere som vurderes å være klare for å håndtere høyere tempo og utfordringer.
  • Hospitering ned et kull skal begrenses til 5% av tiden, og kun brukes for spesifikke utviklingsformål, som posisjonstrening, restitusjon etter skade eller gjenoppbygging av selvtillit.
  1. Fremgangsmåte for hospitering:
  • Identifisering av spillere:
    • Trenere og rekrutteringsansvarlig identifiserer spillere som kan hospitere basert på ferdigheter, modenhet og motivasjon.
    • Hospitering skal alltid vurderes individuelt, og spilleren skal selv ønske å delta.
  • Planlegging:
    • Trenere fra de involverte kullene skal samarbeide tett for å sette opp en hospiteringsplan som sikrer balanse mellom utvikling og belastning.
    • Spilleren og deres foresatte skal informeres og involveres i planleggingen.
  • Gjennomføring:
    • Hospiteringsøkter skal være godt tilrettelagt, med tydelige mål for hva spilleren skal lære ved å hospitere.
    • Spilleren skal få tilbakemeldinger etter hver hospiteringsøkt.
  • Evaluering:
    • Etter en definert periode (f.eks. 3 måneder) skal trenere og rekrutteringsansvarlig evaluere hvordan hospiteringen har bidratt til spillerens utvikling, og om planen skal justeres.
      3. Argumenter for denne modellen:
  • Trygghet og tilhørighet: 70%-regelen sikrer at spilleren beholder et sterkt sosialt og sportslig fundament i sitt eget lag.
  • Utvikling gjennom utfordring: 25% hospitering opp gir spilleren mulighet til å bli utfordret i nye situasjoner uten at belastningen blir for stor.
  • Skreddersydd fokus: 5% hospitering ned gir rom for individuell oppfølging i spesifikke tilfeller.
  • Unngår overbelastning: Modellen balanserer utvikling med fysisk og mental belastning, og forebygger utbrenthet.
  • Tydelig struktur: En felles plan gir forutsigbarhet for spillere, trenere og foresatte.
  1. Prosentvis inndeling av spilletid:
  • 70% på eget lag: Spillerens hovedarena for utvikling, trygghet og tilhørighet.
  • 25% opp et kull: For å utfordre spilleren til å møte høyere tempo, fysikk og ferdigheter.
  • 5% ned et kull: For spesifikke behov, som skadeopptrening eller posisjonsspesifikk trening.

Denne modellen er utviklet med tanke på langsiktig spillerutvikling og ivaretakelse av klubbens verdier. Ved å sikre en balanse mellom trygghet, utfordring og individuell oppfølging legger vi grunnlaget for å utvikle både spillere og klubben som helhet.

Retningslinjer for hospitering i Haugerud IF

  1. (A) = Spillerens hovedtrener (på ordinært lag)
    (B) = Hovedtrener i treningsgruppa der hospitering er aktuelt
    (C) = Rekrutterings-ansvarlig i Haugerud Fotball
  2. Antall hospitanter bør ikke overstige 10% av årgangens spillermasse
  3. Hospitanten bør ferdighetsmessig ligge i øvre 1/3 i årgangen det hospiteres til
  4. Hospitering bør initieres av (A) eller (C). Det er hun/han som har best kjennskap til spilleren og som skal se behovet for ekstra utfordringer. Dvs. At hospitanten ikke får de utfordringer selv etter at differensieringsmulighetene internt i årgangen er benyttet
  5. (A) kontakter (B) og (C) i barnefotballen, og (C) i ungdomsfotballen og legger opp en treningshverdag for hospitanten.
  6. (A) og eventuelt (C) snakker med hospitantens foreldre om hospiteringen for å understreke konsekvensene av dette. Spilleren må selv bestemme om han ønsker å hospitere. For jentespillere kan det vurderes om det skal hospiteres på guttelag, om man ønsker det.
  7. Hospitant tas imot og presenteres for spillergruppen. Det er viktig å forklare at hospitanten skal være med under gitte treninger el/eller kamper og behandles som alle andre. Like viktig er det å informere spillerens opprinnelige årgang.
  8. Hospiteringsavtalen evalueres kontinuerlig, og det skal være jevnlig kommunikasjon mellom (A), (B) og (C) hvor følgende spørsmål skal evalueres:
    -Er spilleren i flytsonen eller ikke.
    -Glir hospitanten inn i det sosiale miljøet?
    – Får hospitanten de utfordringene han trenger?
    – Utvikler spilleren de ferdighetene man vurderte som nødvendige utviklingspunkter før hospiteringen startet?
  9. (A) og (C) vurderer om ekstratreningen gir for stor totalbelastning (Særs viktig i tenårings-årgangene), og eventuelt justerer dette
  10. Dersom hospitanten holder et nivå på linje med de beste i aldersklassen må (A), (B) og (C) vurdere om hospitanten bør flyttes opp på permanent basis, så fremt spilleren ønsker dette selv.

Ved uenigheter skal spiller og årgang over/under vektes likt. Rekrutteringsansvarlig tar en foreløpig avgjørelse, og hovedtrener som er uenig i flertallets avgjørelse kan føre saken inn for sportslig utvalg/styre for endelig avgjørelse.

Ved permanent flytting av lag

I noen tilfeller kan det være aktuelt at hospitanten flyttes opp permanent. I den forbindelse er det flere avgjørende spørsmål som skal vurderes før man tar en slik beslutning:
1. Ønsker spilleren selv å flytte permanent opp? (Hvis nei, så skal spilleren ikke flyttes opp permanent)
2. Blir årgangen spilleren drar fra i stor grad skadelidende av et permanent bytte? (Hvis ja, bør man heller vurdere å øke antall timer med hospitering foran permanent bytte)
3. Vil spilleren få nok spilletid på et nytt lag? Hvis ikke spilleren vil spille fast og med rikelig spilletid på et nytt lag, bør man ikke flytte spilleren permanent opp.
4. Har spilleren hatt god nok utvikling under hospuiteringsperioden?
5. Bør spilleren flytte ett kull opp, eller flere kull opp?