Jobben som MÅ gjøres – nå er den gjort!

- Dette ble en veldig flott dugnad. I solskinn og haglbyger på Haugerudbanen. Men ingenting stoppet oss. Arbeidslysten var på topp, og nå ser baneområdet helt strøkent ut. Velkommen til ny sesong på topp bane, både spillere, ledere og tilskuere!

Det er Thor Olav som summerer opp lørdagens vårdugnad på Haugerudbanen. Han er daglig leder i klubben og styreleder for Haugerudfotballen. Tusen oppgaver å følge opp, med andre ord. Men én oppgave kommer verken han eller klubben utenom. Vårdugnaden med rydding av søppel, reparering av mål og innsamling av noen hundretusener gummikuler som skal ut på banen igjen.

– Det er hyggelig å melde at jobben er gjort, resultatet er godt, og frammøtet på dugnaden var bra. Man må kunne si at oppslutningen er god når vi ikke hadde koster og spader nok til alle, sier Thor Olav. – Vi var 25 personer som jobbet i rundt tre timer med kosting, plukking, rydding – og utlegging av gummigranulat på banen igjen. Dette siste gjør vi med tromler som trekkes rundt ute på banen. Tromlene har små hull som frigjør gummikulene, men som sorterer vekk, stein, kvist og søppel. Denne dagen fikk på nytt bekreftet verdien av å være mange som spiller på lag!

Thor Olav viser spesielt til at G17- og G2011-lagene møtte opp med mange ivrige arbeidslystne guttespillere. I tillegg deltok noen av de faste, ivrige voksne ildsjelene våre. Kjetil Støback har tatt over ansvaret for oppfølging av kunstgressbanen, og han deltok naturligvis, og det samme gjorde Kjell Beito som har hatt ansvaret for snørydding også denne vinteren.

– Det så veldig mørkt ut for trening på banen i vinter, sier Dag Endal leder i Haugerud IF som har hatt ansvar for oppfølging av vinterdriften. – Vi har aldri hatt slik snømengder på banen så lenge jeg har bodd her. Snødeponiet på basketbanen ble pakkfullt tidlig på vinteren, og vi måtte la snø ligge i hauger innover på nordsida av banen. Da hadde jeg på følelsen at vi ikke kom til å bli kampklare før langt ut i august! Men værgudene går sine egne veier, har vi fått erfare, og nå er altså vårdugnaden ferdig tre uker tidligere enn i fjor!

Med ett lite forbehold: Vi har en dugnadsjobb å gjøre på basketbanen. Der ligger det fortsatt litt snø og is slik at granulatet er vått. Dermed må vi vente med å legge dette ut på banen til det er tørt, i en vårdugnad runde to.

Vårdugnaden er viktig av flere grunner. Det aller viktigste er at vi som klubb ønsker å bidra til miljøet ved å sørge for at gummigranulat ikke kommer på avveie. Noe forsvinner med spillerne i klær og sko, men den store risikoen er vinterdriften der masse granulat forsvinner ut av banen sammen med snøen som blir brøytet eller fest vekk. Dette må samles opp, kule for kule, renses og legges ut på banen igjen.

Det andre er at vi har kontrakt med Bymiljøetaten på vinterdrift av banen. Da har vi som klubb alt ansvar for banen, inkludert å sørge for at gummikuler ikke forsvinner ut av banen og ut av naturen. Derfor henger vi opp fiberduk på høsten, og vi sørger for å brøyte slik at snø bare blir liggende på fast underlag eller innenfor gjerdene. – Denne kontrakten med Oslo kommune tar vi på 110 prosent alvor. Vi har fått tillit til å bruke banen og brøyte snø, og denne tilliten skal vi ta vare på, sier klubbleder Dag Endal.

En tredje grunn til å ha vårdugnader er at det alltid dukker opp mye «gruff» på våren når snøen forsvinner. Søppel, løv, kvist, gjenglemte klær og sko. Dette må ryddes. Haugerudbanen skal være et trivelig sted for både spillere, ledere og tilskuere!

Takk til alle som bidro til å gjøre det rent og trivelig for oss alle!

Bildene viser både forholdene i vinter og dugnaden med et godt resultat.